Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve klesla najprudšie za tri roky

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Ondrej Podolinský

Index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor zostavovaný spoločnosťou S&P Global a logistickým inštitútom CIPS dosiahol v septembri 45 bodov, zatiaľ čo v auguste zaznamenal 50,8 bodu.

Londýn 5. októbra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore zaznamenala minulý mesiac najvýraznejší pokles za viac než tri roky. Vývoj v stavebníctve ovplyvnila najmä bytová výstavba, kde v dôsledku vysokých úrokových sadzieb zaznamenala aktivita jeden z najvýraznejších poklesov od finančnej krízy spred 15 rokov. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor zostavovaný spoločnosťou S&P Global a logistickým inštitútom CIPS dosiahol v septembri 45 bodov, zatiaľ čo v auguste zaznamenal 50,8 bodu. Septembrová hodnota indexu tak bola najnižšia od mája 2020, keď Británia v maximálnej miere uplatňovala protipandemické opatrenia.

Vývoj v britskom stavebníctve bol tak omnoho horší, než očakávali ekonómovia oslovení agentúrou Reuters. S poklesom aktivity počítali, predpokladali však, že to bude iba minimálny pokles, pričom index odhadovali na 49,9 bodu, teda tesne pod 50-bodovou hranicou znamenajúcou stagnáciu.