Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebníctve zrýchlila rast

Ilustračná snímka. Foto: TASR Ján Krošlák

Index nákupných manažérov spoločností S&P Global a CIPS pre britský stavebný sektor vzrástol v máji na 51,6 bodu z aprílovej hodnoty 51,1 bodu.

Londýn 6. júna (TASR) - Aktivita v britskom stavebníctve pokračovala v máji v raste, pričom tempo rastu sa mierne zrýchlilo. Umožnila to situácia v oblasti inžinierskych a komerčných stavieb. Tieto sektory pomohli kompenzovať výrazný pokles aktivity v oblasti bytovej výstavby, na ktorú tlačia rastúce úrokové sadzby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Index nákupných manažérov spoločností S&P Global a CIPS pre britský stavebný sektor vzrástol v máji na 51,6 bodu z aprílovej hodnoty 51,1 bodu. To znamená mierne zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Výsledok je navyše lepší, než sa čakalo, keď ekonómovia oslovení agentúrou Reuters predpokladali, že index zotrvá na predchádzajúcej úrovni.

K zrýchleniu rastu prispeli inžinierske stavby aj oblasť komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Nové objednávky v ich prípade dosiahli najvyššiu úroveň od apríla minulého roka.

Úplne inak sa vyvíjala bytová výstavba. Aktivita v tejto oblasti klesla, pričom tempo poklesu bolo najvýraznejšie od začiatku pandémie nového koronavírusu pred tromi rokmi. Bez započítania pandémie sa horšie než teraz vyvíjala situácia v bytovej výstavbe iba v roku 2009 počas vtedajšej recesie. Dôvodom je výrazný rast úrokových sadzieb pri nových hypotekárnych úveroch za posledné týždne.