Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore klesla druhý mesiac v rade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Naopak, aktivita v oblasti bytovej výstavby v auguste vzrástla. Aj keď tempo rastu bolo iba mierne, bol to prvý rast za tri mesiace.

Londýn 7. septembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore zaznamenala v auguste pokles druhý mesiac po sebe, keď zvýšené náklady a ekonomická neistota zredukovali dopyt, tempo poklesu však bolo miernejšie. Výsledky tak prekvapili analytikov, ktorí počítali s výraznejším poklesom aktivity. Informoval o tom server RTTNews, ktorý zverejnil najnovšie údaje spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor dosiahol v auguste 49,2 bodu, zatiaľ čo v júli predstavoval 48,9 bodu. To znamená zmiernenie tempa poklesu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Analytici očakávali výraznejší pokles a index na úrovni 48 bodov.

Z troch sledovaných oblastí v stavebnom sektore najvýraznejší pokles aktivity zaznamenala oblasť inžinierskych stavieb. Aktivita klesla aj v prípade oblasti komerčných stavieb zahrnujúcej obchody, sklady a kancelárske priestory, ktorá tak ukončila 1,5-ročné obdobie nepretržitého rastu.

Naopak, aktivita v oblasti bytovej výstavby v auguste vzrástla. Aj keď tempo rastu bolo iba mierne, bol to prvý rast za tri mesiace.