Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore prudko spomalila tempo rastu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z troch oblastí stavebného sektora zaznamenala rast iba oblasť komerčných stavieb zahrnujúcich obchody, sklady a kancelárske priestory.

Londýn 6. decembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala v novembri v raste, tretí mesiac po sebe, tempo rastu sa však prudko spomalilo a priblížilo k úrovni stagnácie. Dôvodom je výrazné oslabenie dopytu v dôsledku rastúcich úrokových sadzieb a obáv z ďalšieho vývoja ekonomiky. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov S&P Global a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor dosiahol v novembri 50,4 bodu oproti októbrovej hodnote 53,2 bodu. To síce stále znamená rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, tempo rastu sa však prudko spomalilo na úroveň tesne nad stagnáciou.

Z troch oblastí stavebného sektora zaznamenala rast iba oblasť komerčných stavieb zahrnujúcich obchody, sklady a kancelárske priestory. Naopak, aktivita v oblasti inžinierskych stavieb klesla piaty mesiac po sebe a aktivita v oblasti bytovej výstavby zaznamenala po troch mesiacoch mierneho rastu stagnáciu.