Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore rástla najslabšie za 9 mesiacov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Z troch sledovaných segmentov sa najhoršie vyvíjal sektor bytovej výstavby, ktorý zaznamenal v júni pokles, prvý od mája 2020.

Londýn 6. júla (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala v raste aj v júni, tempo rastu však dosiahlo najnižšiu úroveň za posledných deväť mesiacov. Uviedla to v stredu v najnovšom prieskume spoločnosť S&P Global. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov S&P Global a logistického inštitútu CIPS dosiahol v júni 52,5 bodu oproti májovej hodnote 56,4 bodu. To predstavuje výrazné spomalenie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, pričom júnový údaj bol najnižší od septembra 2021.

Vývoj v minulom mesiaci zaostal aj za očakávaniami ekonómov, ktorí počítali s poklesom indexu iba na 55 bodov. Na druhej strane, na rastovej úrovni sa aktivita v britskom stavebníctve drží už 17 mesiacov v rade.

Z troch sledovaných segmentov sa najhoršie vyvíjal sektor bytovej výstavby, ktorý zaznamenal v júni pokles, prvý od mája 2020. Na pozícii najslabšieho zo sektorov tak zotrvala bytová výstavba štvrtý mesiac po sebe.

Naopak, najlepšie sa vyvíjal sektor inžinierskych stavieb, ktorý zaznamenal solídny rast. Rástol aj sektor komerčných stavieb zahrnujúci sklady, obchody a kancelárske priestory, tempo rastu však bolo v tomto roku najslabšie.