Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore rástla najrýchlejšie za pol roka

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Stavebný sektor najvýraznejšie podporila aktivita v oblasti komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory.

Londýn 4. novembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore zrýchlila v októbri tempo rastu a dosiahla najvyššiu úroveň za takmer pol roka. Poukázali na to výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov pre britský stavebný sektor logistického inštitútu CIPS vzrástol v októbri na 53,2 bodu zo septembrovej hodnoty 52,3 bodu. Októbrová hodnota indexu je najvyššia od mája tohto roka.

Výsledky prekonali aj očakávania ekonómov, korí počítali s výrazným spomalením rastu aktivity v sektore. Ekonómovia očakávali pokles indexu na 50,5 bodu. Rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Stavebný sektor najvýraznejšie podporila aktivita v oblasti komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Aktivita v tejto kategórii dosiahla päťmesačné maximum.

Rástla aj aktivita v oblasti bytovej výstavby, jej tempo sa však spomalilo. Najhoršie sa vyvíjala aktivita v oblasti inžinierskych stavieb. Tá opäť klesla, už štvrtý mesiac po sebe.