Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom stavebnom sektore zaznamenala zrýchlenie rastu

Ilustračná foto. Foto: TASR - Radovan Stoklasa

Vývoj v sektore zaznamenal zlepšenie napriek pokračujúcim problémom v dodávateľských reťazcoch.

Londýn 4. novembra (TASR) - Aktivita v britskom stavebnom sektore pokračovala v októbri v raste, pričom tempo rastu sa zrýchlilo. Vývoj v sektore zaznamenal zlepšenie napriek pokračujúcim problémom v dodávateľských reťazcoch a rýchlo sa zvyšujúcim nákupným cenám. Poukázal na to vo štvrtok zverejnený prieskum spoločnosti IHS Markit.

Index nákupných manažérov IHS Markit a logistického inštitútu CIPS pre britský stavebný sektor dosiahol v októbri 54,6 bodu oproti septembrovej hodnote 52,6 bodu. To znamená zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Nad touto hranicou sa index drží už deväť mesiacov. Pokles aktivity zaznamenal britský stavebný sektor naposledy v januári.

Pod októbrový vývoj sa najviac podpísala oblasť bytovej výstavby. Tempo rastu aktivity v tejto oblasti bolo v októbri najvýraznejšie za posledné tri mesiace. Zrýchlenie rastu aktivity zaznamenala aj oblasť komerčnej výstavby zahrnujúca obchody, sklady a kancelárske priestory a výraznejší rast, aj keď v menšej miere, evidovala aj oblasť inžinierskych stavieb.