Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Aktivita v britskom výrobnom odvetví sa v novembri zlepšila

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

Index nákupných manažérov (PMI) v britskom výrobnom odvetví, ktorý zostavuje S&P Global, v novembri vzrástol na 47,2 bodu z októbrových 44,8 bodu.

Londýn 1. decembra (TASR) - V britskom výrobnom sektore sa objavili ďalšie náznaky zotavovania z dlhodobého poklesu, firmy zatiaľ zostávajú opatrné. Ukázali to v piatok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Index nákupných manažérov (PMI) v britskom výrobnom odvetví, ktorý zostavuje S&P Global, v novembri vzrástol na 47,2 bodu z októbrových 44,8 bodu. Pozorne sledovaný ukazovateľ sa zlepšil tretí mesiac po sebe, hoci už 16. mesiac zotrval po hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity v odvetví od jej rastu.

Klesajúci trend sa zmiernil vo výrobe aj v oblasti nových objednávok. Výrobcovia napriek tomu zostali opatrní, pričom pretrvávajúca neistota na trhu a kontrola nákladov viedla k prepúšťaniu, znižovaniu zásob a obmedzovaniu nákupov, uviedla spoločnosť S&P Global. Náklady vstupov zároveň opäť klesli, pričom výrobcovia zvýšili svoje predajné ceny, druhýkrát za posledných šesť mesiacov.

Cenové tlaky v ekonomike pozorne monitoruje britská centrálna banka po tom, ako v septembri a novembri ponechala svoje úrokové sadzby na 15-ročnom maxime a uviedla, že zatiaľ nezaznamenala dostatočné zmiernenie základnej inflácie na to, aby uvažovala o ich znížení.