Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom priemysle klesla v októbri druhý mesiac po sebe

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nedostatok elektriny spôsobil, že mnoho závodov muselo obmedziť produkciu.

Peking 31. októbra (TASR) - Aktivita v čínskom priemysle klesla v októbri druhý mesiac po sebe. Negatívny vplyv na výrobu mali pretrvávajúco vysoké ceny surovín a slabší domáci dopyt. To signalizuje spomalenie rastu druhej najväčšej svetovej ekonomiky v poslednom kvartáli.

Oficiálny index nákupných manažérov (PMI) pre výrobný sektor sa v októbri znížil na 49,2 bodu zo 49,6 bodu v septembri, uviedol čínsky štatistický úrad. Analytici počítali so zvýšením na 49,7 bodu. Index zostáva pod hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje pokles aktivity od jej rastu.

Okrem problémov v rámci dodávateľských sietí, vysokých cien surovín a slabšieho domáceho dopytu je ďalším faktorom energetická kríza, s ktorou Čína zápasí od septembra a ktorá je najhoršia za desaťročie. Nedostatok elektriny spôsobil, že mnoho závodov muselo obmedziť produkciu.

Index produkcie v októbri padol na 48,4 bodu zo 49,5 bodu v septembri. Index nových objednávok sa znížil tretí mesiac po sebe a dosiahol 48,8 bodu.

Index výstupných cien stúpol na 61,1 bodu a dostal sa najvyššie od roku 2016, keď štatistický úrad začal zverejňovať tento údaj. To signalizuje rastúce inflačné tlaky počas spomaľovania expanzie ekonomiky.