Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom sektore služieb sa v auguste spomalila

Muž stojí pred elektronickou tabuľou, ktorá zobrazuje hodnoty kľúčového tokijského indexu Nikkei 225 v Tokiu v utorok 23. augusta 2022. Japonské akcie sa v utorok oslabili, keď nasledovali výrazný pokles na Wall Street zo začiatku týždňa. Negatívny vplyv na náladu investorov majú predovšetkým očakávania, že americká centrálna banka (Fed) bude v snahe o skrotenie inflácie pokračovať v agresívnom sprísňovaní menovej politiky. Foto: TASR/AP

Napriek tomu zostala podnikateľská dôvera v auguste pevne v kladnom pásme, keďže spoločnosti očakávajú postupnú normalizáciu podmienok.

Peking 5. septembra (TASR) - Silné oživenie aktivity v čínskom sektore služieb sa v auguste zmiernilo v dôsledku nových prípadov ochorenia COVID-19. A spomalil sa aj rast aktivity v celom súkromnom sektore. Napriek tomu podnikateľská dôvera vzrástla na deväťmesačné maximum, čo je vzácne dobrá správa pre druhé najväčšie svetové hospodárstvo, ktoré zápasí s problémami. Ukázal to v pondelok prieskum súkromných spoločností Caixin a S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Z prieskumu vyplýva, že index nákupných manažérov (PMI) z čínskeho sektora služieb klesol v auguste na 55 bodov z júlového 15-mesačného maxima 55,5 bodu. Udržal sa však pohodlne nad zlomovou hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Tieto údaje sú v súlade s oficiálnym prieskumom čínskeho štatistického úradu z minulého týždňa, ktorý ukázal, že rast v sektore služieb sa spomalil pre blokády spojené s ochorením COVID-19 aj pod vplyvom najhorších vĺn horúčav za celé desaťročia.

Nové objednávky pritom stúpli, už tretí mesiac po sebe, ale zahraničný dopyt zostal utlmený, pričom príslušný čiastkový index sa znížil už ôsmy mesiac po sebe.

Čínske firmy aj napriek nárastu nových objednávok opäť prepúšťajú zamestnancov. Sektor služieb je jedným z najzraniteľnejších odvetví v rámci čínskej politiky nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 a zasiahol ho tiež prudký prepad trhu s nehnuteľnosťami.

Poskytovatelia služieb ďalej zápasia s rastúcimi nákladmi, pričom subindex cien vstupov sa zvýšil najviac za štyri mesiace. Spoločnosti poukázali na rastúce ceny práce, surovín, potravín a marketingu, pričom dokázali preniesť len čiastočne toto zvýšenie do svojich výstupných cien.

Druhá najväčšia svetová ekonomika len o vlások unikla poklesu v 2. štvrťroku v dôsledku obmedzení mobility. Analytici pritom očakávajú ešte prísnejšie antivírusové opatrenia pred kľúčovým zjazdom Komunistickej strany v októbri.

Napriek tomu zostala podnikateľská dôvera v auguste pevne v kladnom pásme, keďže spoločnosti očakávajú postupnú normalizáciu podmienok.

A zároveň kombinovaný PMI, ktorý zahŕňa sektor služieb aj výroby, sa v auguste znížil na 53 bodov z júlových 54 bodov, pričom sektor služieb vykompenzoval neočakávaný pokles aktivity vo výrobe (na 49,5 bodu z júlových 50,4 bodu).

Súkromné spoločnosti Caixin a S&P Global robia prieskum v stredných a malých podnikoch, zatiaľ čo čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy.