Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v apríli opäť klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Hodnota indexu sa prepadla hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Peking 1. mája (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore v apríli opäť klesla, už druhý mesiac po sebe a viac, ako odhadovali ekonómovia. Dôvodom boli rozsiahle obmedzenia na zastavenie šírenia ochorenia COVID-19. Ukázali to výsledky oficiálneho prieskumu čínskeho štatistického úradu aj súkromnej spoločnosti Caixin.

Podľa oficiálnych údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora v Číne v apríli 2022 znížil na 47,4 bodu zo 49,5 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia pritom očakávali, že klesne na 48 bodov.

Hodnota indexu sa tak prepadla hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

Apríl bol už druhý mesiac po sebe, keď čínsky výrobný sektor zaznamenal pokles aktivity a najstrmší od februára 2020, keďže rozsiahle reštrikcie v súvislosti s ochorením COVID-19 obmedzili výrobu a narušili dodávateľské reťazce.

Prieskum odhalil tiež, že aj čiastkový index produkcie sa v apríli znížil na 44,4 zo 49,5 bodu, a subindex nových objednávok klesol na 42,6 zo 48,8 bodu, pričom v prípade exportných objednávok sa znížil na 41,6 zo 47,2 bodu. A zároveň čiastkový index zamestnanosti klesol na 47,2 zo 48,6 bodu, zatiaľ čo vstupné náklady zostali vysoké.

Aj v prípade prieskumu súkromnej spoločnosti Caixin sa PMI čínskeho súkromného sektora v apríli znížil, a to na 46 bodov zo 48,1 bodu v marci a zaostal za odhadmi analytikov, ktorí predpovedali, že dosiahne 47 bodov.

Dôvodom rozdielov v hodnotách oficiálneho indexu a indexu Caixin je fakt, že kým čínsky štatistický úrad oslovuje najmä veľké štátne firmy, Caixin robí prieskum v stredných a malých podnikoch.