Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Ekonomika

Aktivita v čínskom výrobnom sektore v júli nečakane klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v júli 49,2 bodu oproti júnovej hodnote 50,5 bodu.

Peking 1. augusta (TASR) - Aktivita v čínskom výrobnom sektore zaznamenala minulý mesiac nečakaný pokles, prvý od apríla, pričom vykázala najnižšiu úroveň za šesť mesiacov. Ukázal to v utorok zverejnený prieskum súkromných spoločností Caixin a S&P Global.

Index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol v júli 49,2 bodu oproti júnovej hodnote 50,5 bodu. To znamená, že aktivita v sektore začala klesať, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Výsledky, ktoré sú najhoršie od januára tohto roka, výrazne zaostali za očakávaniami. Analytici síce počítali s horšími údajmi oproti vývoju v júni, očakávali však iba spomalenie tempa rastu a index na úrovni 50,3 bodu.

Pod obrat sa podpísal pokles nových objednávok, ktoré v predchádzajúcich dvoch mesiacoch rástli. Navyše, nové zahraničné objednávky zaznamenali najvýraznejší pokles od septembra minulého roka. Slabé nové objednávky prinútili čínskych výrobcov prvýkrát od januára obmedziť produkciu, aj keď rozsah poklesu bol iba mierny.

Výsledky zverejnené spoločnosťou Caixin sú za júl takmer totožné s údajmi čínskeho štatistického úradu, ktorý údaje zverejnil už skôr. Štatistický úrad uviedol, že index nákupných manažérov pre čínsky výrobný sektor dosiahol 49,3 bodu oproti 49 bodom v predchádzajúcom mesiaci. Výsledky štatistického úradu a Caixinu sú väčšinou rozdielne, keďže úrad sa zameriava na veľké štátne firmy, zatiaľ čo Caixin na stredné a malé podniky.