Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v eurozóne v auguste klesla, už druhý mesiac po sebe

Na archívnej snímke Európska centrálna banka. Foto: TASR/AP

Čiastkový index nových objednávok sa pritom v auguste prepadol na 46,9 zo 47,6 bodu v júli, čo je jeho najnižšia hodnota od novembra 2020.

Londýn 5. septembra (TASR) – Aktivita v súkromnom sektore eurozóny sa aj v auguste znížila, už druhý mesiac po sebe. A viac ako naznačil predbežný odhad. Dopyt v regióne pritom klesol, keďže zákazníci sa obávajú prehlbujúcej sa krízy životných nákladov a pochmúrnych ekonomických vyhliadok a obmedzujú nákupy. TASR o tom informuje na základe spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti S&P Global.

Kombinovaný index, ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, sa podľa konečných údajov nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI) po očistení od sezónnych vplyvov v auguste znížil na 18-mesačné minimum 48,9 bodu z júlových 49,9 bodu. Spresnená hodnota indexu je menšia ako 49,2 bodu pri rýchlom odhade a prepadla sa hlbšie pod hranicu 50 bodov, ktorá oddeľuje rast daného odvetvia od jeho poklesu.

"Druhý mesiac zhoršujúcich sa podnikateľských podmienok v eurozóne zvyšuje pravdepodobnosť poklesu hrubého domáceho produktu (HDP) v 3. štvrťroku," povedal Chris Williamson, hlavný ekonóm S&P Global.

Poznamenal tiež, že pokles produkcie sa v auguste zrýchlil, pričom spoločnosti a domácnosti znížili svoje výdavky v dôsledku stúpajúcej inflácie a neistých vyhliadok ekonomiky.

Čiastkový index nových objednávok sa pritom v auguste prepadol na 46,9 zo 47,6 bodu v júli, čo je jeho najnižšia hodnota od novembra 2020.

Aj spresnený PMI dominantného sektora služieb v eurozóne v auguste zamieril pod hranicu 50 bodov, prvýkrát od marca 2021, keď klesol na 49,8 z 51,2 bodu v júli. Rýchly odhad pritom signalizoval, že dosiahne 50,2 bodu.

Napriek týmto zlým správam došlo v auguste aj k určitému zmierneniu cenových tlakov. A hoci čiastkové indexy cien vstupov a výstupov zostali zvýšené, v porovnaní s júlom oba klesli. Index cien vstupov sa pritom znížil na 72,5 zo 74,7 bodu, čo je najmenej od februára.

S&P Global už minulý týždeň informoval, že PMI výrobného sektora eurozóny sa v auguste 2022 znížil na 49,6 bodu namiesto na 49,7 bodu pri rýchlom odhade, z júlových 49,8 bodu. Augustová hodnota indexu je najmenšia od júna 2020.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, ktoré S&P Global sleduje, len tri zaznamenali v auguste rast súkromného sektora - Írsko s PMI 51 bodov, čo je najmenej za 18 mesiacov, Španielsko s 50,5 bodu (sedemmesačné minimum) a Francúzsko s 50,4 bodu (49,8 bodu pri rýchlom odhade a 17-mesačné minimum). PMI Talianska však dosiahol len 49,6 bodu (dvojmesačné maximum), zatiaľ čo PMI súkromného sektora najväčšej ekonomiky eurozóny - Nemecka - sa prepadol na 46,9 bodu, čo bolo menej ako 47,6 bodu pri rýchlom odhade a najmenej za 27 mesiacov.