Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Aktivita v gréckom výrobnom sektore rástla najslabšie za viac než rok

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Vývoj vo výrobnom sektore v minulom mesiaci ovplyvnili najmä nové objednávky, ktoré oproti predchádzajúcemu mesiacu zaznamenali nulový rast.

Atény 3. júna (TASR) - Aktivita v gréckom výrobnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, tempo rastu však bolo najslabšie za viac než rok. Vývoj v sektore ovplyvnila stagnácia nových objednávok, ako aj slabý rast nových exportných objednávok a produkcie. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Spoločnosť S&P Global uviedla, že jej index nákupných manažérov pre grécky výrobný sektor dosiahol v máji 53,8 bodu oproti aprílovej hodnote 54,8 bodu. Napriek poklesu to stále znamená rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Májová hodnota indexu však predstavuje najslabší rast od marca minulého roka.

Vývoj vo výrobnom sektore v minulom mesiaci ovplyvnili najmä nové objednávky, ktoré oproti predchádzajúcemu mesiacu zaznamenali nulový rast. Nové exportné objednávky síce vzrástli, tempo rastu však bolo minimálne, keď dopyt zo zahraničia ovplyvnila neistota spojená s vojnou na Ukrajine. Zvýšila sa aj produkcia, jej rast bol však najslabší za posledných 14 mesiacov.