Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. júl 2024Meniny má Božena
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebníctve pokračuje v poklese ôsmy mesiac v rade

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Celkové nové objednávky v írskom stavebnom sektore zaznamenali rast štvrtý mesiac po sebe, aj keď rast bol iba mierny.

Dublin 12. júna (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore pokračovala v máji v poklese, už ôsmy mesiac po sebe. Tempo poklesu sa však zmiernilo a posunulo sa smerom k stabilizácii, keď nové objednávky aj zamestnanosť zaznamenali rast. V rámci jednotlivých oblastí v rámci stavebníctva sa najlepšie vyvíjala oblasť komerčných stavieb. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate pre írsky stavebný sektor dosiahol v máji 49,4 bodu oproti aprílovej hodnote 48,4 bodu. To stále znamená pokračovanie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Tempo poklesu sa však zmiernilo.

Z jednotlivých oblastí stavebného sektora sa najlepšie vyvíjala oblasť komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Tá pokračovala v raste, pričom tempo rastu sa ešte zrýchlilo. Lepšie sa vyvíjala aj oblasť bytovej výstavby, ktorá síce pokračovala v poklese aktivity, tempo poklesu sa však v porovnaní s aprílom spomalilo.

Celkové nové objednávky v írskom stavebnom sektore zaznamenali rast štvrtý mesiac po sebe, aj keď rast bol iba mierny. Na rast nových objednávok reagovali firmy, ktoré zvýšili počty zamestnancov.