Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 7. jún 2024Meniny má Róbert
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebníctve rástla najrýchlejšie za viac než 2 roky

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate pre írsky stavebný sektor dosiahol v apríli 53,2 bodu oproti marcovej hodnote 51,6 bodu.

Dublin 13. mája (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore pokračovala v apríli v raste, druhý mesiac po sebe, pričom tempo rastu sa zrýchlilo na najvyššiu úroveň za viac než dva roky. Poukázali na to v pondelok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate pre írsky stavebný sektor dosiahol v apríli 53,2 bodu oproti marcovej hodnote 51,6 bodu. Znamená to zrýchlenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Aprílové tempo rastu bolo zároveň najvýraznejšie od marca 2022. Prispel k tomu výrazný rast nových objednávok, pričom z jednotlivých oblastí stavebného sektora sa najviac darilo oblasti komerčných stavieb. Tie zahrnujú obchody, sklady a kancelárske priestory. Tento segment zaznamenal jednu z najvýraznejších expanzií za posledné dva roky. Solídne tempo rastu vykázala aj oblasť bytovej výstavby napriek tomu, že rast sa v porovnaní s predchádzajúcimi dvomi mesiacmi mierne spomalil.