Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebníctve spomalila rast na 4-mesačné minimum

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Celý sektor stavebníctva však udržali v raste oblasti bytovej výstavby a komerčných stavieb, druhá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory.

Dublin 13. septembra (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore pokračovala minulý mesiac v raste, jeho tempo však bolo najslabšie za posledné štyri mesiace. Napriek tomu aj augustový rast predstavuje výrazné zotavovanie sektora po kritickom období pandémie nového koronavírusu.

Ako v pondelok informovala spoločnosť IHS Markit, index nákupných manažérov Ulster Bank pre írsky stavebný sektor dosiahol v auguste 57,5 bodu oproti júlovej hodnote 62,8 bodu. Napriek poklesu to stále predstavuje výrazný rast aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pod spomalenie rastu v auguste sa podpísala oblasť inžinierskych stavieb, ktorá po júlovom solídnom raste zaznamenala pokles. V júli príslušný index nákupných manažérov dosiahol 53,7 bodu, v auguste skĺzol po 50-bodovú hranicu a dosiahol 48,6 bodu.

Celý sektor stavebníctva však udržali v raste oblasti bytovej výstavby a komerčných stavieb, druhá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. V obidvoch oblastiach aktivita ďalej rástla, aj keď pomalším tempom.