Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 22. máj 2024Meniny má Júlia a Juliána
< sekcia Ekonomika

Aktivita v írskom stavebníctve zaznamenala takmer 1,5-ročné minimum

Dublin, Írsko. Foto: TASR/AP

Pod júlový výrazný pokles stavebnej aktivity sa z troch sledovaných sektorov podpísali najmä sektory bytovej výstavby a inžinierskych stavieb.

Dublin 15. augusta (TASR) - Aktivita v írskom stavebnom sektore zaznamenala minulý mesiac prudký pokles, čo je dôsledok vysokej inflácie a slabého dopytu. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje spoločnosti S&P Global. Informoval o tom server RTTNews.

Index nákupných manažérov BNP Paribas Real Estate Ireland pre írsky stavebný sektor klesol v júli na 41,8 bodu z júnovej hodnoty 46,4 bodu. To znamená pokles druhý mesiac po sebe, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, a zároveň najslabšiu aktivitu v stavebnom sektore od marca 2021, keď vývoj na trhu ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Ak sa nepočítajú obdobia výpadkov v aktivite v dôsledku pandémie, júlový pokles bol najprudší za posledných 10 rokov.

Pod júlový výrazný pokles stavebnej aktivity sa z troch sledovaných sektorov podpísali najmä sektory bytovej výstavby a inžinierskych stavieb. V obidvoch prípadoch aktivita prudko klesla. Pokles zaznamenala aj aktivita v oblasti komerčných stavieb zahrnujúcich obchody, sklady a kancelárske priestory. Tempo poklesu v tejto oblasti však nebolo také výrazné ako v prípade dvoch ďalších sektorov.