Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckej ekonomike rástla v máji štvrtý mesiac v rade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje spoločnosť S&P Global, sa posilnil na 54,3 bodu z aprílových 54,2 bodu.

Berlín 23. mája (TASR) - Aktivita v nemeckej ekonomike v máji rástla štvrtý mesiac po sebe, keď oživenie v sektore služieb viac ako kompenzovalo pokles v spracovateľskom odvetví. Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zostavuje spoločnosť S&P Global, sa posilnil na 54,3 bodu z aprílových 54,2 bodu. Ukazovateľ rástol najrýchlejším tempom za posledný rok. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Zložený index PMI mapuje aktivitu v službách aj v spracovateľskom priemysle. Index pre služby v máji posilnil na 57,8 bodu z aprílových 56 bodov a dostal sa najvyššie od augusta 2021. Spotrebiteľským výdavkom sa darí lepšie, než sa očakávalo, a to aj napriek oslabeniu kúpnej sily domácností v dôsledku inflácie, uviedol Cyrus de la Rubia, hlavný ekonóm Hamburg Commercial Bank, pre ktorú spoločnosť S&P Global zostavuje indexy podnikateľskej aktivity. Spracovateľský priemysel bude na druhej strane pravdepodobne tlačiť nadol prepad výroby v Číne, dodal ekonóm.

Index PMI pre spracovateľské odvetvie klesol na 42,9 bodu, čo predstavuje 36-mesačné minimum, z aprílovej úrovne 44,5 bodu. Očakávania do budúcnosti sa zhoršili a mierne sa spomalilo aj tempo tvorby pracovných miest.