Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve klesla najvýraznejšie za vyše 5 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Index nákupných manažérov (PMI) pre nemecký stavebný sektor dosiahol v auguste 46,3 bodu oproti 49,5 bodu v júli.

Berlín 6. septembra (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore klesla minulý mesiac najvýraznejším tempom za vyše päť rokov, pričom pod tento vývoj sa podpísali všetky kategórie - inžinierske stavby, komerčné stavby aj bytová výstavba. Takúto situáciu, keď pokles evidovali všetky kategórie naraz, zaznamenal nemecký stavebný sektor prvýkrát za takmer 1,5 roka. Informovala o tom spoločnosť IHS Markit.

Ako uviedla, jej index nákupných manažérov (PMI) pre nemecký stavebný sektor dosiahol v auguste 46,3 bodu oproti 49,5 bodu v júli. To znamená prudké zrýchlenie poklesu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše, augustová hodnota indexu je najnižšia od júna 2014.

Pokles zaznamenali všetky tri kategórie v oblasti stavebníctva, čo sa stalo prvýkrát od marca minulého roka. Vtedy aktivitu v stavebnom sektore narušilo nečakane nepriaznivé počasie.

Výrazne klesla aktivita v kategórii inžinierskych stavieb. Pokles zaznamenala už piaty mesiac po sebe, pričom jeho tempo bolo najvýraznejšie za približne 1,5 roka.

Výrazne sa znížila aj aktivita v oblasti komerčných stavieb, ktorá zahŕňa obchody, sklady a kancelárske priestory. Tempo poklesu bolo najvýraznejšie od marca 2013. Navyše, pokles zaznamenala aj kategória bytovej výstavby, tentoraz bol pokles najvýraznejší od mája 2014.

Nové objednávky sa v auguste znížili štvrtý mesiac po sebe a najvýraznejším tempom od júla 2014. Najviac ich ovplyvnil slabý dopyt vo verejnom sektore. Klesol aj počet novovytvorených pracovných miest, ich tvorba bola najslabšia za posledných 10 mesiacov.