Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve pokračovala v júni v poklese

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Spomedzi troch sledovaných kategórií najvýraznejšie klesla aktivita v oblasti inžinierskych stavieb.

Berlín 6. júla (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala v júni v poklese, tretí mesiac po sebe. Dopyt na trhu naďalej ovplyvňuje vysoká neistota v súvislosti s budúcim vývojom ekonomiky, rast úrokových sadzieb a nákladov na výstavbu. Tempo poklesu sa však čiastočne zmiernilo. Poukázal na to v stredu zverejnený prieskum spoločnosti S&P Global, o ktorom informoval server RTTNews.

Index nákupných manažérov S&P Global pre nemecký stavebný sektor dosiahol v júni 45,9 bodu oproti májovej hodnote 45,4 bodu, ktorá predstavovala 9-mesačné minimum. Napriek rastu indexu to stále znamená pokles aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Spomedzi troch sledovaných kategórií najvýraznejšie klesla aktivita v oblasti inžinierskych stavieb. O niečo miernejším tempom, avšak stále výrazne, klesla aktivita v oblasti komerčných stavieb zahrnujúcich obchody, sklady a kancelárske priestory. Pokles zaznamenala aj aktivita v oblasti bytovej výstavby, spomedzi troch oblastí bol však pokles v tomto segmente najslabší.

Nové objednávky v nemeckom stavebníctve klesli v júni štvrtý mesiac po sebe, čo je dôsledok nepriaznivých ekonomických podmienok, ktoré spôsobujú, že potenciálni klienti viac váhajú. Nemalý vplyv majú aj vysoké náklady na výstavbu a rastúce úrokové sadzby v bankách.

Navyše, pokračujú problémy v dodávateľskom reťazci. Pre tieto komplikácie, ako aj vysokú infláciu, nemecké firmy uviedli, že čo sa týka ich očakávaní v oblasti produkcie v nasledujúcom roku, zostávajú pesimistické.