Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebníctve vzrástla najviac od nástupu pandémie

Maklér sleduje monitory na burze vo Frankfurte nad Mohanom. Foto: TASR/AP

Výrazne sa zvýšil počet nových objednávok, rástla produkcia a rast evidovala aj oblasť zamestnanosti.

Berlín 5. februára (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore na začiatku roka vzrástla, najprudšie od začiatku pandémie nového koronavírusu. Prispeli k tomu všetky sledované oblasti, najviac však oblasť bytovej výstavby, kde rast dosiahol 4-ročné maximum.

Ako uviedla spoločnosť IHS Markit, index nákupných manažérov pre nemecký stavebný sektor dosiahol v januári 54,5 bodu, zatiaľ čo v decembri to bolo 48,2 bodu. To znamená návrat k rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Navyše januárové tempo rastu bolo najvýraznejšie od februára 2020, teda posledného mesiaca pred nástupom pandémie nového koronavírusu. V ňom index dosiahol 55,8 bodu.

Z jednotlivých kategórií sa pod vývoj v nemeckom stavebnom sektore podpísala najmä oblasť bytovej výstavby. Tá vzrástla najvýraznejšie od januára 2018.

Rast však zaznamenali aj oblasť inžinierskych stavieb, ako aj oblasť komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. Vývoj v sektore čiastočne ovplyvnilo počasie, ktoré bolo v tohtoročnom januári miernejšie a nezasahovalo do takej miery do výstavby.

Výrazne sa zvýšil počet nových objednávok, rástla produkcia a rast evidovala aj oblasť zamestnanosti. Tá sa zvýšila piaty mesiac po sebe, pričom tempo tvorby pracovných miest bolo najvyššie od februára 2020.