Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 13. máj 2024Meniny má Servác
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebnom sektore klesla najprudšie za 2,5 roka

Ilustračné foto. Foto: TASR - Pavol Ďurčo

Index nákupných manažérov S&P Global a Hamburskej komerčnej banky (HCOB) pre nemecký stavebný sektor dosiahol v júli 41 bodov oproti júnovej hodnote 41,4 bodu.

Berlín 4. augusta (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore pokračovala v júli vo výraznom poklese, pričom tempo poklesu dosiahlo takmer 2,5-ročné maximum. Vývoj v stavebníctve ovplyvnila najmä bytová výstavba, ktorá zaznamenala najprudší pokles za viac než 13 rokov. Poukázali na to v piatok zverejnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov S&P Global a Hamburskej komerčnej banky (HCOB) pre nemecký stavebný sektor dosiahol v júli 41 bodov oproti júnovej hodnote 41,4 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Júlová hodnota indexu je zároveň najnižšia od februára 2021.

Pokles aktivity zaznamenali všetky tri hlavné segmenty, najväčší pokles však evidovala bytová výstavba, ktorá klesla najprudšie od februára 2010. Klesla však aj aktivita v oblasti komerčných stavieb, ktorá zahrnuje obchody, sklady a kancelárske priestory. V tomto prípade bol pokles najvýraznejší za posledných päť mesiacov. Pokles aktivity zaznamenala aj oblasť inžinierskych stavieb, jeho tempo sa však spomalilo na najnižšiu úroveň za päť mesiacov.