Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Ekonomika

Aktivita v nemeckom stavebnom sektore klesla na 3,5-ročné minimum

Ilustračná snímka. Foto: TASR - František Iván

Nemecké stavebníctvo tak podľa ekonómov zotrváva v hlbokej recesii.

Berlín 6. decembra (TASR) - Aktivita v nemeckom stavebnom sektore zaznamenala minulý mesiac ďalší pokles, pričom jeho tempo sa ešte zrýchlilo a aktivita v tomto odvetví dosiahla najnižšiu úroveň za 3,5 roka. Informoval o tom portál tradingeconomics, ktorý zverejnil najnovšie údaje spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov pre nemecký stavebný sektor dosiahol v novembri 36,2 bodu oproti októbrovej hodnote 38,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Novembrový údaj zároveň predstavuje najnižšiu úroveň aktivity od apríla 2020.

Nemecké stavebníctvo tak podľa ekonómov zotrváva v hlbokej recesii, pričom situácia je nepriaznivá vo všetkých troch sledovaných oblastiach. Aj v novembri zaznamenala aktivita prudký pokles ako v oblasti inžinierskych stavieb, tak aj v oblasti komerčných stavieb zahrnujúcej obchody, sklady a kancelárske priestory, najmä však v bytovej výstavbe. V rámci tohto segmentu bol pokles aktivity najprudší.