Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom sektore služieb klesla tretí mesiac v rade

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Klesli nové objednávky aj produkcia, pričom v obidvoch prípadoch sa tempo poklesu zrýchlilo.

Moskva 30. decembra (TASR) - Aktivita v ruskom sektore služieb klesla v decembri tretí mesiac po sebe, pričom tempo poklesu sa zrýchlilo. Sektor ovplyvňujú inflačné tlaky a slabý dopyt spotrebiteľov. Informovali o tom agentúra Reuters a server tradingeconomics.

Index nákupných manažérov S&P Global pre ruský sektor služieb dosiahol v decembri 45,9 bodu oproti novembrovej hodnote 48,3 bodu. To znamená zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. V októbri dosiahol index 43,7 bodu, čo znamenalo najslabšiu aktivitu v sektore od marca tohto roka.

Klesli nové objednávky aj produkcia, pričom v obidvoch prípadoch sa tempo poklesu zrýchlilo. Znížila sa aj zamestnanosť, a to najvýraznejším tempom od mája. "Neistota v súvislosti s vývojom svetovej ekonomiky a vplyv inflácie na kúpnu silu obyvateľstva sa výrazne odrazili na nálade podnikateľov," uviedla S&P Global s tým, že podnikateľská nálada bola najslabšia od marca. V decembri dosiahla 45,8 bodu, zatiaľ čo v novembri zaznamenala 61,3 bodu.