Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom sektore služieb pokračovala v novembri v poklese

Na archívnej snímke z 28. februára 2022 žena drží bankovky rubľa v Mníchove. Foto: TASR/AP

Priaznivejšie údaje z výrobného sektora však viedli k tomu, že aktivita v celom súkromnom sektore Ruska pokles v novembri zastavila.

Moskva 5. decembra (TASR) - Aktivita v ruskom sektore služieb pokračovala minulý mesiac v poklese, jeho tempo sa však výrazne spomalilo. Prispela k tomu produkcia aj nové objednávky, keď v obidvoch prípadoch bol pokles miernejší než v predchádzajúcom mesiaci. Poukázali na to v pondelok zverejnené údaje S&P Global. Informovali o tom servery RTTNews a tradingeconomics.

Index nákupných manažérov pre ruský sektor služieb dosiahol v novembri 48,3 bodu oproti 43,7 bodu v predchádzajúcom mesiaci. To znamená pokračovanie poklesu aktivity v sektore, avšak vo výrazne miernejšom tempe, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov.

Pokles zaznamenali nové objednávky, čo je dôsledok zníženia dopytu, a v súvislosti s ich poklesom sa znížila aj produkcia. Klesli najmä objednávky zo zahraničia, pod čo sa podpísala vojna na Ukrajine a sankcie západných štátov. V obidvoch prípadoch však bolo tempo poklesu omnoho miernejšie než v októbri. V dôsledku poklesu nových objednávok a produkcie klesla v sektore služieb aj zamestnanosť.

Priaznivejšie údaje z výrobného sektora však viedli k tomu, že aktivita v celom súkromnom sektore Ruska pokles v novembri zastavila. Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v novembri 50 bodov, čo predstavuje stagnáciu. V októbri zaznamenal 45,8 bodu, teda výrazné zníženie aktivity v sektore.