Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Ekonomika

Aktivita v ruskom výrobnom sektore pokračovala v júni v raste

Ľudia vchádzajú dovnútra obchodného domu GUM a odrážajú sa v presklenom výklade butiku v Moskve, Rusko, utorok 27. júna 2023. Foto: TASR/AP

Produkcia vzrástla 11. mesiac po sebe, aj keď tempo rastu sa spomalilo. Podobne sa vyvíjali nové objednávky. V rastovej fáze zotrváva aj zamestnanosť.

Moskva 3. júla (TASR) - Aktivita v ruskom výrobnom sektore pokračovala v raste aj minulý mesiac. Tempo rastu sa síce v porovnaní s vývojom v máji spomalilo, sektor však zaznamenáva rast aktivity nepretržite viac než rok. Do veľkej miery k tomu prispela produkcia, ktorá vzrástla 11. mesiac v rade. Informovali o tom portály RTTNews a tradingeconomics, ktoré sa odvolali na údaje spoločnosti S&P Global.

Index nákupných manažérov pre ruský výrobný sektor dosiahol v júni 52,6 bodu oproti 53,5 bodu za máj. To znamená spomalenie rastu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Na druhej strane, index sa nad 50-bodovou hranicou drží už 14 mesiacov v rade.

Produkcia vzrástla 11. mesiac po sebe, aj keď tempo rastu sa spomalilo. Podobne sa vyvíjali nové objednávky. V rastovej fáze zotrváva aj zamestnanosť. Tvorba pracovných miest sa v ruskom výrobnom sektore zvýšila aj v júni, ôsmy mesiac v rade. Tempo rastu bolo oproti máju miernejšie, v máji však firmy vytvorili najviac nových pracovných miest za posledných 22 mesiacov.