Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore EÚ pokračovala v auguste v solídnom raste

Ilustračná snímka Foto: TASR/AP

Analytici odhadovali, že augustový PMI klesne o niečo menej, na 59,8 bodu. Udržal sa však vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od jeho poklesu.

Brusel 23. augusta (TASR) - Aktivita v súkromnom sektor eurozóny pokračovala aj tento mesiac v solídnom raste, aj keď sa jeho tempo znížilo z júlového 15-ročného maxima. Očkovanie proti ochoreniu COVID-19 umožnilo totiž opätovné otvorenie väčšieho počtu podnikov, zvlášť v sektore služieb, ktoré môžu zákazníci opätovne navštevovať. Ukázali to v pondelok predbežné výsledky spoločnosti IHS Markit, ktorá skonštatovala, že ak by nepokračovali problémy v dodávateľských reťazcoch, mohol súkromný, ale najmä výrobný sektor euroregiónu dosiahnuť v auguste väčšie tempo.

Podľa najnovšieho prieskumu IHS Markit sa kombinovaný index nákupných manažérov pre sektory služieb aj výroby v eurozóne (Purchasing Managers Index, PMI), ktorý je kľúčovým ukazovateľom budúcej aktivity firiem, po očistení od sezónnych vplyvov v Indexe zložených nákupných manažérov IHS Markit v auguste znížil na 59,5 bodu zo 60,2 bodu v júli, čo bola jeho najvyššia hodnota od júna 2006.

Analytici odhadovali, že augustový PMI klesne o niečo menej, na 59,8 bodu. Udržal sa však vysoko nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast v danom odvetví od jeho poklesu.

Zotavovanie ekonomiky eurozóny si v auguste udržalo pôsobivú dynamiku, pričom PMI sa len mierne znížil z nedávneho júlového maxima,“ vyhlásil Chris Williamson, hlavný ekonóm IHS Markit, podľa ktorého bude jeho priemerná hodnota za 3. štvrťrok zrejme najvyššia za 21 rokov.

Poznamenal tiež, že meškania v dodávateľských reťazcoch naďalej spôsobujú chaos, firmy často nedokážu uspokojiť dopyt a ich náklady stúpajú.

Napriek problémom firmy zvyšujú počty nových zamestnancov a najviac od augusta 2018, stále však nestíhajú dokončiť všetky práce. Počet nevybavených objednávok je tak tretí najvyšší v histórii prieskumov.

Spomedzi kľúčových členov eurozóny v auguste najvyšší kombinovaný PMI dosiahlo Nemecko, 60,6 bodu (62,4 bodu v júli), aj keď sa jeho rast spomalil z júlového maxima pre problémy s dodávkami, ktoré zasiahli výrobný sektor.

Prieskum ďalej odhalil, že PMI dominantného sektora služieb, ktorý zahŕňa celú škálu firiem, od veľkých bánk po malé reštaurácie a opravovne, sa v auguste takmer nezmenil a klesol len veľmi mierne, na 59,7 z júlových 59,8 bodu, zatiaľ čo analytici odhadovali, že bude stagnovať.

Výrobný sektor si aj v auguste udržal vysoké tempo rastu, aj keď pomalšie ako v júli. Jeho PMI sa tento mesiac znížil na 61,5 zo 62,8 bodu v júli a zaostal za odhadom 62 bodov. Index produkcie pritom klesol na 59,2 zo 61,1 bodu.

Oneskorenie dodávok opäť zohralo kľúčovú úlohu pri zvyšovaní nákladov tovární na suroviny. Čiastkový index vstupných cien dosiahol v auguste 87,3 bodu, čo je menej ako júlový rekord 89,2 bodu.