Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny spomalila v máji tempo rastu

Ilustračná snímka. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Na rastovej úrovni udržala aktivitu v súkromnom sektore eurozóny oblasť služieb.

Brusel 23. mája (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v máji v raste, piaty mesiac po sebe, tempo rastu sa však spomalilo a zaostalo aj za očakávaniami trhov. Dôvodom je rýchlejší pokles aktivity vo výrobnom sektore a zároveň slabší rast v kľúčovej oblasti služieb. TASR o tom informuje na základe správ agentúry Reuters a portálu tradingeconomics, ktoré zverejnili rýchly odhad S&P Global.

Kompozitný index nákupných manažérov, ktorý zahrnuje výrobný sektor aj sektor služieb, dosiahol v eurozóne v máji 53,3 bodu oproti aprílovej hodnote 54,1 bodu, uviedol v rýchlom odhade S&P Global. To znamená ďalšie pokračovanie rastu, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov, hodnota indexu je však najnižšia za posledné tri mesiace. Navyše je nižšia aj oproti odhadom ekonómov, ktorí počítali s kompozitným indexom za máj na úrovni 53,7 bodu.

Na rastovej úrovni udržala aktivitu v súkromnom sektore eurozóny oblasť služieb. Rast sa síce spomalil, stále bol však dostatočne vysoký, keď index dosiahol 55,9 bodu. V apríli predstavoval 56,2 bodu, čo bolo ročné maximum.

Naopak, aktivita vo výrobnom sektore eurozóny pokračovala v poklese, pričom tempo poklesu sa ešte zrýchlilo. Príslušný index nákupných manažérov dosiahol v máji podľa rýchleho odhadu 44,6 bodu, čo predstavuje najnižšiu úroveň od mája 2020. Na porovnanie, v apríli zaznamenal hodnotu 45,8 bodu.