Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore eurozóny v decembri klesla

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Kompozitný HCOB index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu zostavovaný agentúrou S&P Global dosiahol v decembri 47,6 bodu.

Brusel 4. januára (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore eurozóny pokračovala v závere minulého roka v poklese, tempo poklesu sa však v porovnaní s predbežným odhadom zmiernilo. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.

Kompozitný HCOB index nákupných manažérov (PMI) pre eurozónu zostavovaný agentúrou S&P Global dosiahol v decembri 47,6 bodu, čo znamená rovnakú hodnotu indexu ako za november. Predbežný odhad zverejnený v polovici decembra pritom decembrovú hodnotu indexu stanovil na 47 bodov, čo predstavovalo zrýchlenie poklesu aktivity v sektore, keďže rast od poklesu oddeľuje hranica 50 bodov. Aj keď sa po revízii tempo poklesu nemenilo, index zotrval pod 50-bodovou hranicou už siedmy mesiac po sebe.

To signalizuje, že ekonomika eurozóny, ktorá v 3. kvartáli zaznamenala pokles o 0,1 %, pravdepodobne klesla aj v poslednom štvrťroku minulého roka. Ak sa odhad potvrdí, menový blok sa tak dostane do technickej recesie, ktorá je definovaná ako medzikvartálny pokles ekonomiky dva štvrťroky po sebe.

Pokles zaznamenala aktivita vo výrobnom sektore aj v sektore služieb, v obidvoch prípadoch sa však tempo poklesu čiastočne zmiernilo. Konečný index nákupných manažérov pre výrobný sektor eurozóny dosiahol v decembri 44,4 bodu oproti 44,2 bodu v novembri. V predbežnom odhade S&P Global uvádzala index na rovnakej úrovni 44,2 bodu.

Index nákupných manažérov pre oblasť služieb dosiahol v decembri po revízii 48,8 bodu, zatiaľ čo predbežný odhad poukazoval na 48,7 bodu. Upravený index predstavuje najmiernejší pokles aktivity v sektore služieb za posledných päť mesiacov.