Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Ekonomika

Aktivita v súkromnom sektore v USA v máji vzrástla

Ilustračná snímka. Foto: TASR

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v máji vzrástol na 54,5 bodu z aprílových 53,4 bodu.

Washington 23. mája (TASR) - Aktivita v súkromnom sektore v USA v máji vzrástla na najvyššiu úroveň za 13 mesiacov. Prispel k tomu silný výkon sektora služieb, ktorý naznačuje, že ekonomika na začiatku 2. štvrťroka nabrala dynamiku aj napriek riziku recesie. Ukázali to v utorok výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy Reuters.

Podľa predbežných údajov kombinovaný index nákupných manažérov zo súkromného sektora v USA v máji vzrástol na 54,5 bodu z aprílových 53,4 bodu. Májová hodnota indexu je najvyššia od apríla 2022 a už štvrtý mesiac po sebe sa drží nad hranicou 50 bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

PMI dominantného sektora služieb pritom v máji 2023 stúpol na 55,1 z 53,6 bodu v apríli a prekonal odhady analytikov, ktorí očakávali, že klesne na 52,6 bodu.

Ale PMI výrobného sektora sa v máji znížil na 48,5 z aprílových 50,2 bodu, zatiaľ čo ekonómovia odhadovali, že dosiahne 50 bodov.

Prieskum S&P Global sa uskutočnil medzi 12. a 22. májom. Nárast kombinovaného PMI pritom poukazuje na odolnosť trhu práce v USA, kde sa rast pracovných miest v apríli zrýchlil a miera nezamestnanosti klesla na 53-ročné minimum 3,4 %.

Federálny rezervný systém (Fed) v Atlante po týchto správach zvýšil svoj odhad rastu hrubého domáceho produktu (HDP) za 2. druhý štvrťrok na 2,9 % z 2,6 % po tom, ako v 1. štvrťroku stúpol o 1,1 %.

Väčšina ekonómov však očakáva recesiu v USA v druhej polovici tohto roka s odvolaním sa na zvýšenie úrokových sadzieb Fed o 500 bázických bodov od marca 2022, keď americká centrálna banka začala svoju najrýchlejšiu kampaň sprísňovania menovej politiky od 80. rokov minulého storočia s cieľom potlačiť infláciu.

Májový prieskum ďalej odhalil, že čiastkový index nových objednávok v súkromnom sektore v máji 2023 vyskočil na 54,3 z 51,9 bodu v apríli. To je jeho najvyššia hodnota od vlaňajšieho mája.

Na druhej strane, cenové tlaky v továrňach sa zmiernili. Čiastkový index vstupných cien pritom klesol na 58,5 zo 61,2 bodu v apríli.