Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore v januári mierne klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Dôvodom poklesu je predovšetkým dopyt a celkovo sa nové objednávky v januári opäť znížili, povedal hlavný ekonóm spoločnosti S&P Global Joe Hayes.

Paríž 24. januára (TASR) - Aktivita vo francúzskom súkromnom sektore v januári opäť mierne klesla. Hlavným dôvodom bola kontrakcia v dominantnom sektore služieb. Naopak, aktivita vo výrobe sa prvýkrát od augusta zlepšila.

Zložený index nákupných manažérov (PMI), ktorý zahŕňa priemysel aj služby, sa v januári znížil na 49 bodov z decembrových 49,1 bodu, uviedla spoločnosť S&P Global vo svojom rýchlom odhade. Index zostáva hlboko pod 50-bodovou hranicou, ktorá oddeľuje kontrakciu od expanzie.

"Dôvodom poklesu je predovšetkým dopyt a celkovo sa nové objednávky v januári opäť znížili," uviedol hlavný ekonóm spoločnosti S&P Global Joe Hayes. "Okrem pretrvávajúcej vysokej inflácie sú rastúce úrokové sadzby v eurozóne ďalšou brzdou dopytu," dodal Hayes.

PMI pre výrobný sektor v januári vzrástol na 50,8 bodu zo 49,2 bodu v predchádzajúcom mesiaci. Ekonómovia počítali so zvýšením len na 49,6 bodu.

PMI pre sektor služieb klesol na 22-mesačné minimum 49,2 bodu zo 49,5 bodu, pričom ekonómovia očakávali 49,8 bodu.