Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v auguste klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR – Milan Kapusta

Augustová hodnota PMI výrobného sektora eurozóny je najnižšia od júna 2020.

Brusel 1. septembra (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v auguste klesla o niečo viac, ako naznačil rýchly odhad. Jeho výkon bol najslabší od júna 2020. Hlavnou brzdou výroby bol slabý dopyt, čo odráža zhoršujúcu sa kúpnu silu v Európe v dôsledku vysokej inflácie. TASR o tom informuje na základe spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti S&P Global.

Podľa konečných výsledkov indexu nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny sa v auguste 2022 znížil na 49,6 bodu namiesto na 49,7 bodu pri rýchlom odhade, z júlových 49,8 bodu. Hodnota indexu menšia ako 50 bodov signalizuje pokles aktivity v danom odvetví.

Augustová hodnota PMI výrobného sektora eurozóny je najnižšia od júna 2020.

Produkcia klesala podobným tempom ako v júli a bola najslabšia od mája 2020, pričom nové objednávky sa opäť prudko znížili.

Výrobcovia v dôsledku zhoršujúcich sa ekonomických vyhliadok ešte viac obmedzili svoju nákupnú aktivitu, pričom znížená potreba vstupov pomohla zmierniť tlak na dodávateľov. Medzitým sa objavili ďalšie známky toho, že cenové tlaky ďalej klesajú zo svojho maxima. Miera inflácie vstupných nákladov sa spomalila na 19-mesačné a výstupných cien na 16-mesačné minimum.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, iba v troch sa PMI výrobného sektora udržal v auguste nad hranicou 50 bodov. Najlepšie výsledky malo pritom Holandsko, ktorého PMI dosiahol 52,6 bodu, čo bolo najmenej za 22 mesiacov. Nasledovalo Írsko s PMI 51,1 bodu (22-mesačné minimum) a Francúzsko s 50,6 bodmi, čo bol lepší výsledok ako 49 bodov pri rýchlom odhade a dvojmesačné maximum.

PMI španielskeho výrobného sektora dosiahol v auguste 49,9 bodu (dvojmesačné maximum), Nemecka 49,1 bodu (49,8 bodu pri rýchlom odhade a 26-mesačné minimum), Rakúska 48,8 bodu (26-mesačné minimum), Grécka 48,8 bodu (20-mesačné minimum) a Talianska 48 bodov (26-mesačné minimum).

Chris Williamson, hlavný ekonóm v S&P Global, v komentári k výsledkom skonštatoval, že výrobcovia v eurozóne zaznamenali ďalší pokles aktivity v auguste, čo zvyšuje pravdepodobnosť poklesu ekonomiky regiónu v 3. štvrťroku 2022. Výhľadové ukazovatele naznačujú, že tento pokles sa pravdepodobne zintenzívni, potenciálne výrazne, v nasledujúcich mesiacoch, čo znamená, že sa zvýšili riziká recesie.

Pripomenul, že zníženie predaja neviedlo len k nárastu počtu tovární, ktoré zredukovali výrobu, ale znamená tiež, že sklady sa do istej miery plnia nepredanými zásobami, a to bezprecedentným tempom v 25-ročnej histórii prieskumu. Podobne sa hromadia aj zásoby surovín pre náhly a neočakávaný pokles objemu výroby.

Kombinácia slabého dopytu a snahy o redukciu vysokej úrovne zásob preto povedú k zníženiu výroby aj v nasledujúcich mesiacoch, upozornil.

Dobrou správou je zmiernenie tempa rastu vstupných nákladov a aj výstupných cien. Ale miera inflácie zostáva napriek tomu vysoká, predovšetkým v dôsledku drahých energií, pričom náklady na ne a dodávky predstavujú veľkú neznámu a sťažujú prognózy produkcie aj inflácie v nasledujúcich mesiacoch.