Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v septembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Júlia Jánošíková

Kombinácia poklesu aktivity vo výrobnom sektore a rastúcich inflačných tlakov zvyšuje obavy o vyhliadky ekonomiky eurozóny, skonštatoval Chris Williamson, hlavný ekonóm S&P Global.

Brusel 3. októbra (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore eurozóny v septembri opäť klesla. A viac, ako naznačil predbežný odhad. Dôvodom sú rastúce účty za energie, ktoré obmedzujú výrobu a znepokojujú spotrebiteľov. TASR o tom informuje na základe spresnených výsledkov prieskumu spoločnosti S&P Global.

Podľa konečných údajov sa index nákupných manažérov (PMI) z výrobného sektora eurozóny v septembri 2022 znížil na 27-mesačné minimum 48,4 bodu z augustových 49,6 bodu. Spresnený septembrový PMI bol o niečo menší ako 48,5 bodu pri rýchlom odhade. A prepadol sa hlbšie pod hranicu bodov, ktorá oddeľuje rast aktivity v danom odvetví od jej poklesu.

Čiastkový index produkcie, ktorý je súčasťou PMI výrobného sektora aj kombinované PMI (pre výrobu a služby), a považuje sa za dobrý ukazovateľ ekonomického zdravia regiónu, sa znížil v septembri na 46,3 zo 46,5 bodu v auguste.

Kombinácia poklesu aktivity vo výrobnom sektore a rastúcich inflačných tlakov zvyšuje obavy o vyhliadky ekonomiky eurozóny, skonštatoval Chris Williamson, hlavný ekonóm S&P Global. Pripomenul, že s výnimkou prvých blokád na začiatku pandémie ochorenia COVID-19 výrobcovia v eurozóne nezaznamenali kolaps dopytu a výroby v takomto rozsahu od vrcholu globálnej finančnej krízy na začiatku roka 2009.

Podľa prieskumu z minulého mesiaca riziko recesie v menovom bloku do jedného roka už dosiahlo 60 % a ponurý obraz signalizujú aj výhľadové ukazovatele v rámci PMI.

Dopyt totiž v septembri klesol najrýchlejšie od začiatku pandémie, nevybavené objednávky sa znížili, zatiaľ čo zásoby nepredaných hotových výrobkov stúpli, pretože továrne zvýšili ceny, aby pokryli rastúce náklady.

Optimizmus vo výrobe tak klesol a index budúcej produkcie, ktorý hodnotí vyhliadky na budúci rok, sa prudko prepadol na 45,3 z 52,7 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota od mája 2020.

"Kombinácia rastúcich nákladov a klesajúceho dopytu v septembri opäť prudko znížila očakávania firiem na budúci rok, čo následne viedlo k zníženiu nákupu vstupných surovín a nižšiemu rastu pracovných miest, keďže sa firmy pripravujú na ťažkú zimu," dodal Williamson.

Čo sa týka jednotlivých krajín eurozóny, Írsko ako jediné zo sledovaných členov regiónu vykázalo rast aktivity vo výrobnom sektore v septembri, pričom jeho PMI dosiahol dvojmesačné maximum 51,5 bodu. Naproti tomu Nemecko a Francúzsko, dve najväčšie ekonomiky eurozóny, zaznamenali najprudšie zhoršenie podmienok vo výrobnom sektore na konci 3. štvrťroka. Ich PMI bol najnižší od prvej vlny pandémie ochorenia COVID-19 na jar 2020.

Konkrétne PMI Nemecka sa v septembri znížil na 47,8 bodu, namiesto na 48,3 bodu pri rýchlom odhade a dosiahol tak 27-mesačné minimum. A PMI Francúzska klesol na 47,7 bodu a nie na 47,8 bodu, čo je jeho najnižšia hodnota za 28 mesiacov. Aj PMI Talianska je nižší ako 50 bodov, v septembri dosiahol 48,3 bodu (dvojmesačné maximum) a španielsky PMI na úrovni 49 bodov je najmenší za dva mesiace.