Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Ekonomika

Aktivita vo výrobnom sektore v USA v decembri klesla

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Nákupná aktivita tiež výrazne klesla, najrýchlejším tempom od mája 2020, a zamestnanosť vzrástla len mierne. Na cenovom fronte sa inflácia spomalila.

Washington 3. januára (TASR) - Aktivita vo výrobnom sektore v USA v decembri klesla na najnižšiu úroveň od mája 2020, tak ako to naznačil rýchly odhad. Prispel k tomu slabý dopyt. Ukázali to v utorok spresnené výsledky prieskumu spoločnosti S&P Global. TASR o tom informuje na základe správy RTTNews.

Podľa konečných údajov S&P Global sa index nákupných manažérov (PMI) z amerického výrobného sektora v decembri 2022 znížil na 46,2 bodu zo 47,7 bodu v novembri. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom. Decembrová hodnota indexu je najmenšia od mája 2020 v dôsledku slabého dopytu.

Prieskum ďalej odhalil, že produkcia vo výrobnom sektore klesla najviac za vyše 2,5 roka a nové objednávky dosiahli jednu z najnižších úrovní vôbec.

Podľa firiem slabý dopyt klientov pramenil z ekonomickej neistoty a inflačných tlakov, ktoré zredukovali kúpnu silu zákazníkov. Aj zahraničný dopyt sa znížil v dôsledku silného dolára a globálnej ekonomickej neistoty.

Nákupná aktivita tiež výrazne klesla, najrýchlejším tempom od mája 2020, a zamestnanosť vzrástla len mierne. Na cenovom fronte sa inflácia spomalila. Očakávania budúcej produkcie stúpli síce na najvyššiu úroveň za tri mesiace, ale celkovo sú stále utlmené.