Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aliancia OPEC+ sa dohodla na miernom zvýšení ťažby

Logo Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). Foto: TASR/AP

Ceny ropy zareagovali na rozhodnutie rastom.

Viedeň 5. mája (TASR) - Aliancia producentov OPEC+ sa vo štvrtok dohodla opäť len na miernom zvýšení ťažby od júna. TASR o tom informuje na základe správy CNBC.

Na ropnom trhu panujú obavy týkajúce sa slabšieho dopytu zo stany Číny pre prísne protiepidemické reštrikcie v krajine. Naopak, riziko na strane ponuky predstavuje nový návrh sankcií Európskej únie (EÚ) zacielených na ruský ropný sektor.

Aliancia zložená z Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalších producentov na čele s Ruskom sa dohodla na zvýšení ťažby v júni o 432.000 barelov (1 barel = 159 litrov). OPEC+ tak pokračuje vo svojej stratégii postupného rušenia produkčných obmedzení prijatých počas koronakrízy. Predstavitelia OPEC+ sa opäť stretnú 2. júna.

Ceny ropy zareagovali na rozhodnutie rastom. Júlový kontrakt na severomorskú ropnú zmes Brent sa o 14.23 h SELČ predával s plusom 1,65 USD alebo 1,50 % po 111,79 USD (106,15 eura) za barel.

Experti neočakávajú, že OPEC+ by v dohľadom čase výrazne zvýšil produkciu a vyriešil problémy s rizikom nedostatku na strane ponuky, keďže členovia aliancie sú spokojní s cenami ropy nad 100 USD za barel.

(1 EUR = 1,0531 USD)