Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aliancia OPEC+ uvažuje o znížení ťažby o viac než 1 mil. barelov denne

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Cena sveromorskej ropnej zmesi Brent po ruskom útoku na Ukrajinu vyskočila nad 125 USD (vyše 128 eur) za barel. Odvtedy však padla na 85 USD za barel, čo znižuje obrovské nečakané zisky.

Viedeň 2. októbra (TASR) - Aliancia producentov ropy OPEC+ bude na svojom budúcotýždňovom zasadnutí uvažovať o znížení ťažby o viac než 1 milión barelov (1 barel = 159 litrov) denne, uviedli jej predstavitelia. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Zasadnutie sa bude konať v stredu (5. 10.) v centrále kartelu OPEC vo Viedni. To bude prvé osobné stretnutie delegátov od marca 2020, nasledujúce zasadnutia sa z dôvodu protiepidemických reštrikcií konali virtuálne.

Podľa delegátov sa na stretnutí bude uvažovať o obmedzení ťažby o viac než 1 milión barelov denne. Hlavným dôvodom je rýchle spomaľovanie globálnej ekonomiky, predovšetkým pre agresívne sprísňovanie menových politík. Negatívny vplyv na ceny čierneho zlata má tiež posilňovanie dolára. Delegáti dospejú ku konečnému rozhodnutiu o veľkosti zníženia ťažby až na zasadnutí.

Cena sveromorskej ropnej zmesi Brent po ruskom útoku na Ukrajinu vyskočila nad 125 USD (vyše 128 eur) za barel. Odvtedy však padla na 85 USD za barel, čo znižuje obrovské nečakané zisky, ktoré od invázie zaznamenávajú Saudská Arábia, Rusko, Spojené arabské emiráty a ďalší členovia aliancie.

(1 EUR = 0,9748 USD)