Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Aliancia producentov OPEC+ sa rozhodla ponechať ťažbu bez zmeny

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Aliancia implementovala zníženie ťažby o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne, na ktorom sa dohodla na poslednom zasadnutí v októbri.

Viedeň 4. decembra (TASR) - Aliancia producentov OPEC+ na svojom nedeľnom zasadnutí ponechala ťažobné kvóty nezmenené. Skupina sa tak rozhodla prerušiť obmedzovanie dodávok na globálny trh. Dôvodom je neistota týkajúca sa dopytu zo strany Číny a dodávok z Ruska po zavedení cenového stropu. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Bloomberg.

Aliancia implementovala zníženie ťažby o 2 milióny barelov (1 barel = 159 litrov) denne, na ktorom sa dohodla na poslednom zasadnutí v októbri. Zatiaľ však nie je jasný jeho úplný vplyv uprostred výraznej cenovej volatility.

Neistotu na trhu podporuje embargo na import ruskej ropy po mori do Európskej únie (EÚ), ktoré začne platiť v pondelok (5. 12.). Od pondelka by mal platiť aj cenový strop na ruskú ropu dopravovanú po mori na úrovni 60 USD (56,94 eura) za barel, na ktorom sa dohodli EÚ, skupiny G7 a Austrália.

Ďalšou neznámou je dopyt zo strany Číny. Jej ekonomika sa výrazne ochladila predovšetkým pre striktné protipandemické opatrenia. Tie sa však aj z dôvodu protestov začínajú uvoľňovať. Čína je najväčším dovozcom ropy na svete.

(1 EUR = 1,0538 USD)