Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Ekonomika

Aliancia slovenskej gastronómie vyzýva na zníženie DPH v gastrosektore

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

V absolútnej sume sa podľa prezidenta ASG Pavlovského totiž vyberie na DPH viac, keďže menej podnikov skrachuje a už tak nebude motivačné obchádzanie platenia DPH.

Bratislava 13. mája (TASR) - Novovzniknutá Aliancia slovenskej gastronómie (ASG), ktorá sa transformovala z gastroiniciatívy 10 pre gastro, opäť vyzýva na zníženie DPH pre stravovacie služby. Informoval o tom Viliam Pavlovský, prezident ASG, ktorá má podľa neho podporu zníženia DPH pre gastro "v ekonomických aj politických kruhoch".

"Zníženie DPH pre gastro vnímame ako veľmi dôležitý a kľúčový nástroj na odškodnenie podnikateľov v jednom z pandémiou najpostihnutejších odvetví, ako podporu tým poctivým, ktorí platenie DPH neobchádzajú. Zníženie DPH zabráni krachu väčšieho počtu prevádzok a prepúšťaniu, a najmä naštartuje biznis do budúcna a podporí tých, ktorí budú naďalej fungovať a zamestnávať ľudí. Vnímame to aj ako kompenzáciu absencie gastrosektora v pláne obnovy," povedal Pavlovský.

Zdôraznil, že doterajšie schémy pomoci sú často oneskorené, nedostatočné, meškajúce, diskriminačné, administratívne náročné a navyše množstvo prevádzok "prepadlo sitom pomoci" napriek tomu, že fungovali poctivo. Preto práve zníženie DPH pre gastro považuje ASG a jej podporovatelia za riešenie, ktoré je rýchle, jednoduché, adresné a má šancu gastrosektor zachrániť, aby prežil a zotavil sa. Navyše, nižšia DPH pre gastro bude pôsobiť stimulujúco na verejné financie a multiplikačným efektom prinesie do štátnej pokladnice viac príjmov.
Ilustračná snímka.
Foto: TASR/AP

V absolútnej sume sa podľa Pavlovského totiž vyberie na DPH viac, keďže menej podnikov skrachuje a už tak nebude motivačné obchádzanie platenia DPH. Tiež sa eliminujú potenciálne výdavky štátu, keďže sa zabráni väčšiemu prepúšťaniu, výraznému rastu výdavkov na sociálne dávky či absencii daní a odvodov zo zamestnania.

Pripomenul, že ASG navrhuje zníženie DPH pre gastro na 5 % dočasne aspoň na obdobie jedného roka a následne dlhodobo aspoň na 10 %. Zníženie DPH pre gastro je možné schváliť v skrátenom legislatívnom konaní, keďže ide o úpravu v záujme priamej pomoci pandémiou významne postihnutému sektoru, ktorý je už vyše 200 dní zatvorený.

Pavlovský dodal, že zníženie DPH pre gastrosektor je súčasťou programového vyhlásenia vlády a pristúpili k nej takmer všetky ostatné krajiny EÚ.