Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Ekonomika

Allianz rieši po požiari v Banskej Štiavnici škody na dvoch objektoch

Na snímke jeden zo zhorených objektov v Banskej Štiavnici 18. marca 2023. Foto: TASR - Ján Krošlák

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj v pondelok v Banskej Štiavnici skonštatoval, že budovy vo vlastníctve štátu poistené neboli.

Bratislava/Banská Štiavnica 20. marca (TASR) – Spoločnosť Allianz – Slovenská poisťovňa rieši v súvislosti s víkendovým požiarom v centre Banskej Štiavnice škody na dvoch historických objektoch. TASR o tom informovala špecialistka externej komunikácie poisťovne Helena Kanderková.

"V oboch prípadoch požiar poškodil strechu poistených budov a následné hasenie požiaru spôsobilo zatečenie poistených objektov. Na mieste je momentálne externý odborník, ktorý posudzuje rozsah poškodení," priblížila Kanderková.

Dočasne poverený minister životného prostredia Ján Budaj v pondelok v Banskej Štiavnici skonštatoval, že budovy vo vlastníctve štátu poistené neboli. Týka sa to budovy Berggericht a Galérie J. Kollára v správe Slovenského banského múzea, ktoré spadá pod envirorezort. Škody budú podľa ministra vymáhať od pôvodcu požiaru, prešetrovať budú aj to, prečo objekty neboli poistené.

Poisťovňa Generali je poisťovateľom hnuteľného majetku základnej umeleckej školy a poistenia nehnuteľnosti rodinného domu, ktoré požiar v Banskej Štiavnici zasiahol. "Na miesto sme vyslali znalca, ktorý uskutoční obhliadku poškodených budov poistených v našej poisťovni hneď, ako to umožní policajný a hasičský zbor," informovala TASR hovorkyňa poisťovne Katarína Ondra s tým, že rozsah škôd zatiaľ známy nie je.

Požiar v historickom centre Banskej Štiavnice vypukol v sobotu (18. 3.) dopoludnia v jednej z historických budov, postupne sa rozšíril a poškodil sedem objektov. Na mieste udalosti zasahovali desiatky profesionálnych i dobrovoľných hasičov, vojaci i dobrovoľníci. Polícia v súvislosti s požiarom začala trestné stíhanie pre trestný čin všeobecného ohrozenia.