Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 16. jún 2024Meniny má Blanka a Bianka
< sekcia Ekonomika

Amazon investuje v Španielsku 15,7 miliardy eur do dátových centier

Ilustračné foto. Foto: TASR/DPA

Investícia prinesie približne 17.500 nepriamych pracovných miest v lokálnych firmách a prispeje sumou 21,6 miliardy eur k hrubému domácemu produktu (HDP) Španielska.

Madrid 22. mája (TASR) - Cloudová divízia Amazonu AWS investuje 15,7 miliardy eur do roku 2033 do dátových centier v Aragónsku na severovýchode Španielska. Oznámil to v stredu americký technologický gigant. TASR o tom informuje na základe správy AFP.

Investícia prinesie približne 17.500 nepriamych pracovných miest v lokálnych firmách a prispeje sumou 21,6 miliardy eur k hrubému domácemu produktu (HDP) Španielska počas tohto obdobia, uviedol Amazon vo vyhlásení.

"Tento nový záväzok AWS poukazuje na atraktivitu našej krajiny ako strategického technologického centra v južnej Európe," uviedol španielsky minister pre digitálnu transformáciu José Luis Escrivá.

Šéf regionálnej vlády Aragónska Jorge Azcón v správe na sociálnej sieti zase napísal, že ide o "najväčšiu investíciu v histórii regiónu".

Amazon, priekopník elektronického obchodu, má dominantné postavenie aj v cloud computingu. Na konci roka 2023 mal v tomto segmente podiel na trhu vo výške 31 % podľa údajov Stocklytics.

Ale aj jeho súperi Microsoft a Google získavajú čoraz väčší podiel na tomto trhu, a to 24 % v prípade Microsoftu, zatiaľ čo Google má 11 % na trhu cloudového biznisu.

Preteky v segmente cloud computingu sa obzvlášť vyhrotili po príchode umelej inteligencie a jazykového modelu ChatGPT.