Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Ekonomika

Amazon plánuje prijať vyše 125.000 nových zamestnancov, zvýšil mzdy

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Amazon najíma pracovníkov pre 100 nových logistických prevádzok, ktoré začne otvárať tento mesiac v USA.

New York 14. septembra (TASR) - Americký internetový obchod Amazon v utorok uviedol, že plánuje prijať vyše 125.000 nových zamestnancov do nových logistických centier po celých Spojených štátoch. V niektorých lokalitách ponúkne priemernú nástupnú mzdu viac ako 18 USD (15,28 eura) na hodinu.

Najväčší online predajca na svete tak zvýši mzdy približne zo 17 USD na hodinu v máji. V niektorých lokalitách poskytne spoločnosť náborové odmeny vo výške 3000 USD, povedal Dave Bozeman, viceprezident Amazon Delivery Services.

Zvýšenie miezd ukazuje, ako sa veľkí zamestnávatelia snažia prilákať zamestnancov na stále napätejšom trhu práce v USA, kde každý týždeň úrady evidujú čoraz menej žiadostí o podporu a zamestnanosť stúpa.

Bozeman pripísal najnovšie zvýšenie odmien v rámci náboru tvrdej konkurencii. Amazon neuviedol presné údaje, ale zvýšenie o 1 dolár zo 17 USD/hodina predstavuje nárast zhruba o 6 %.

Spoločnosť Amazon, ktorá je v súčasnosti druhým najväčším súkromným zamestnávateľom v USA, stanovila v roku 2018 minimálnu mzdu vo výške 15 USD na hodinu. Bozeman povedal tiež, že Amazon ponechá tento základný plat, ale vďaka rôznym benefitom, ako je financovanie školného, sa môže nástupná mzda vyšplhať až na 22,50 USD/hodina v niektorých oblastiach.

Amazon najíma pracovníkov pre 100 nových logistických prevádzok, ktoré začne otvárať tento mesiac v USA. Od začiatku roka pritom internetový gigant otvoril vyše 250 nových logistických prevádzok vrátane skladov a letiskových uzlov. Veľká časť nových zamestnancov má pomôcť Amazonu dosiahnuť jeho cieľ, ktorým je dodanie tovaru v deň objednávky pre členov vernostného klubu Prime.

Amazon dodal, že chce nové pozície na plný aj čiastočný úväzok obsadiť čo najrýchlejšie, ale nezverejnil časový harmonogram.

Za uplynulý rok počas pandémie nového koronavírusu prešlo viac ľudí z obchodov k online nakupovaniu. Maloobchodníci v USA sa tomu prispôsobujú. Amazon najal len v minulom roku 500.000 ľudí.