Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

American Airlines dosiahli v 1. kvartáli stratu

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Spoločnosť očakáva zlepšenie situácie počas letnej sezóny.

Fort Worth 22. apríla (TASR) – Americká letecká spoločnosť American Airlines zaznamenala v 1. štvrťroku stratu za viac než 1 miliardu dolárov, keďže leteckú dopravu stále ovplyvňuje pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu sú výsledky omnoho lepšie než pred rokom, v ktorom bola strata takmer dvakrát vyššia.

Spoločnosť vo štvrtok uviedla, že za prvé tri mesiace evidovala stratu na úrovni 1,25 miliardy USD (1,04 miliardy eur). Na porovnanie, v rovnakom období minulého roka dosiahla strata 2,24 miliardy USD.

Po úprave o jednorazové položky zaznamenala spoločnosť stratu 2,74 miliardy USD, čo na akciu predstavuje 4,32 USD. Výsledok tak mierne zaostal za očakávaniami, keď analytici počítali s upravenou stratou na akciu na úrovni 4,30 USD.

Tržby dosiahli 4,01 miliardy USD a v porovnaní s 1. štvrťrokom 2020 klesli o 53 %. Aj v prípade tržieb výsledok mierne zaostal za odhadmi. Analytici očakávali ich pokles na 4,04 miliardy USD.

American Airlines zároveň uviedli, že pokračujú v znižovaní nákladov, čoho súčasťou je redukcia počtu zamestnancov a odkladanie dodávok nových lietadiel. Spoločnosť však očakáva zlepšenie situácie počas letnej sezóny. Ako povedal šéf aerolínií Doug Parker, záujem o letenky sa postupne zvyšuje.