Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Ekonomika

American Airlines sa v 3. štvrťroku vrátili k zisku

Lietadlo americkej leteckej spoločnosti American Airlines na letisku Ronalda Reagana vo Washingtone. Foto: TASR/AP

Parker, ktorý viedol leteckú spoločnosť 20 rokov, v nej bude naďalej pôsobiť ako predseda predstavenstva.

Fort Worth 7. decembra (TASR) – Americká letecká spoločnosť American Airlines sa v 3. štvrťroku 2021 vrátila k zisku a plánuje zvýšiť kapacitu, aby uspokojila rastúci dopyt. Oznámila tiež, že jej generálny riaditeľ Doug Parker odstúpi z funkcie koncom marca.

American Airlines v utorok informovali, že za tri mesiace do konca septembra 2021 dosiahli zisk 169 miliónov USD (149,73 milióna eur) po strate 2,39 miliardy USD v júli až septembri minulého roka.

Bez započítania špeciálnych položiek vykázala spoločnosť za 3. štvrťrok čistú stratu 641 miliónov USD.

Letecká spoločnosť v októbri uviedla, že očakáva, že jej kapacita bude vo 4. štvrťroku 2021 len zhruba o 13 % nižšia ako vo 4. štvrťroku 2019, čo bol posledný kvartál pred vypuknutím pandémie nového koronavírusu. Predpovedá tiež, že jej tržby v súčasnom kvartáli budú nižšie približne o 20 %.

Americký dopravca ďalej uviedol, že jeho generálny riaditeľ Doug Parker odstúpi z funkcie koncom marca. Nahradí ho Robert Isom, súčasný prezident spoločnosti.

Parker, ktorý viedol leteckú spoločnosť 20 rokov, v nej bude naďalej pôsobiť ako predseda predstavenstva.

Isom preberá vedenie v kritickom bode, keď sa celé odvetvie stále spamätáva z pandémie nového koronavírusu. Rodiace sa oživenie transatlantických letov bolo pritom minulý týždeň ohrozené objavením nového kmeňa omikron. To prinútilo mnohé krajiny vrátane USA vrátiť obmedzenia v leteckej doprave, aj keď v menšom rozsahu.

(1 EUR = 1,1287 USD)