Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Ekonomika

Americká banka už hľadá nové priestory pre svoje sídlo mimo Británie

JPMorgan Chase Foto: TASR/AP

Americká banka JPMorgan Chase hľadá kancelárie v Dubline a vo Frankfurte nad Mohanom

Londýn 8. marca (TASR) - Americká banka JPMorgan Chase hľadá kancelárske priestory v Dubline a vo Frankfurte nad Mohanom, v ktorých by mohla sídliť jej európska centrála po rozhodnutí Britov vystúpiť z Európskej únie (EÚ). Uviedli to zdroje oboznámené so situáciou, ktoré nechceli byť menované.

Zdroje tvrdia, že banka si môže prenajať priestory s plochou od vyše 4600 štvorcových metrov (m2) do takmer 14.000 m2. Hľadá takúto dohodu s majiteľmi kancelárií, ktorá by jej poskytla určitú flexibilitu, aby mohla rozširovať alebo zmenšovať prenajatú plochu kancelárií podľa toho, ako sa budú vyvíjať rokovania o brexite.

Experti odhadujú, že spomínaná menšia plocha je postačujúca pre približne 700 zamestnancov.

Banka v súvislosti so sťahovaním uviedla len toľko, že zvažuje viaceré možnosti, ale žiadne konečné rozhodnutie ešte nepadlo.

Britská premiérka Theresa Mayová začiatkom roka oznámila, že plánuje nielen odchod svojej krajiny z EÚ, ale aj z jednotného trhu. Zahraničné banky so sídlom v Británii tak prídu o tzv. pasové práva, teda o možnosť ponúkať svoje služby po celej EÚ. Hľadajú preto spôsoby, ako nestratiť prístup na európsky trh a jednou z možností je otvoriť európsku centrálu v niektorom zo štátov únie.

Šéf americkej banky Jamie Dimon ešte pred referendom o brexite, ktoré sa uskutočnilo vlani 23. júna, varoval, že ak si Briti zvolia odchod, banka môže presunúť do EÚ približne 4000 zamestnancov. A v januári, keď Mayová oznámila tzv. tvrdý brexit, upozornil, že toto číslo môže byť ešte vyššie.

Frankfurt nad Mohanom a Dublin patria medzi favoritov medzi bankármi, ktorí plánujú sťahovanie po brexite. Napríklad Standard Chartered a Barclays uvažujú o írskej metropole ako o novej európskej centrále, zatiaľ čo Goldman Sachs a Morgan Stanley zvažujú Frankfurt nad Mohanom, kde sídli aj Európska centrálna banka.