Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Ekonomika

Americká centrálna banka pravdepodobne zvýši sadzby už v marci

Šéf americkej centrálnej banky (Fed) Jerome Powell. Foto: TASR/AP

Powell a ďalší predstavitelia Fedu už dávnejšie avizovali, že k prvému zvýšeniu sadzieb príde v marci. Powell sa však od začiatku vojny na Ukrajine k tomu verejne nevyjadril.

Washington 2. marca (TASR) - Americká centrálna banka (Fed) spustí cyklus sprísňovania menovej politiky ešte tento mesiac, potvrdil jej šéf Jerome Powell. A to aj napriek neistote spôsobenej ruským útokom na Ukrajinu. TASR o tom informuje na základe správ agentúry DPA.

Powell vo svojom vystúpení pred výborom pre finančné služby Snemovne reprezentantov uviedol, že naďalej považuje za primerané zvýšenie úrokových sadzieb na marcovom zasadnutí menového výboru (FOMC), ktoré sa bude konať 15. a 16. marca. Vzhľadom na vysokú infláciu a dobrú situáciu na trhu práce počíta s nárastom kľúčovej sadzby, ktorá sa aktuálne nachádza v pásme 0 % až 0,25 %, o 25 bázických bodov. Neskôr po prvých zvýšeniach sadzieb by Fed mal tiež ešte tento rok začať znižovať svoju bilanciu.

Powell a ďalší predstavitelia Fedu už dávnejšie avizovali, že k prvému zvýšeniu sadzieb príde v marci. Powell sa však od začiatku vojny na Ukrajine k tomu verejne nevyjadril. "V krátkodobom horizonte zostávajú následky invázie na Ukrajinu, sankcií a následných udalostí na americkú ekonomiku vysoko neisté," uviedol v stredu Powell.