Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Americká ekonomika klesla v 1. kvartáli o 1,6 %

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Údaje sú horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s pôvodne udávaným poklesom, teda o 1,5 %.

Washington 29. júna (TASR) - Americká ekonomika zaznamenala v 1. štvrťroku výraznejší pokles, než naznačoval predbežný odhad. Výsledok je horší aj v porovnaní s očakávaniami analytikov, ktorí počítali s potvrdením poklesu na pôvodnej úrovni. TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters a serveru RTTNews.

Podľa spresnených údajov amerického ministerstva obchodu klesol hrubý domáci produkt (HDP) Spojených štátov v 1. kvartáli po prepočítaní na celý rok o 1,6 %, pod čo sa veľkou mierou podpísal rekordný obchodný deficit. V predbežnom odhade z mája uvádzalo ministerstvo pokles na úrovni 1,5 % a v prvom odhade z apríla o 1,4 %.

Údaje sú horšie aj v porovnaní s odhadmi ekonómov. Analytici oslovení agentúrou Reuters počítali s pôvodne udávaným poklesom, teda o 1,5 %. Na porovnanie, v poslednom štvrťroku minulého roka zaznamenala ekonomika rast o 6,9 %.

Na začiatku 2. štvrťroka sa ekonomika podľa analytikov vyvíjala priaznivejšie, keď napríklad pozitívne údaje vykázali spotrebiteľské výdavky, ktoré patria medzi kľúčové. Tento mesiac však americká centrálna banka výrazne sprísnila menovú politiku s cieľom bojovať proti vysokej inflácii, čo šance na výraznejšie zotavovanie znížilo.