Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Aukcia siete supermarketov Morrisons má výhercu

Na archívnej snímke logo britskej siete supermarketov Morrisons v Londýne. Foto: TASR/AP

Víťazná ponuka odhaduje hodnotu Morrisons zhruba na 7 miliárd libier (8,17 miliardy eur). Posledné slovo však budú mať akcionári, ktorí tento mesiac rozhodnú, či ponuku prijmú.

Londýn 3. októbra (TASR) - Americká súkromná investičná spoločnosť vyhrala v sobotu (2. 10.) aukciu britskej siete supermarketov Morrisons. Oznámili to výbor, ktorý dohliada na fúzie a akvizície.

Podľa výboru Clayton, Dubilier & Rice ponúkali 287 pencí na akciu, čím porazili ďalšiu investičnú spoločnosť Fortress, ktorá ponúkla 286 pencí za akciu.

Víťazná ponuka odhaduje hodnotu Morrisons zhruba na 7 miliárd libier (8,17 miliardy eur). Posledné slovo však budú mať akcionári, ktorí tento mesiac rozhodnú, či ponuku prijmú.

Spoločnosť Morrisons so sídlom v Bradforde v severnom Anglicku začala podnikať ako obchodník s vajíčkami a maslom v roku 1899 a stala sa štvrtou najväčšou britskou sieťou supermarketov po Tescu, Sainsbury's a Asde.

Morrisons zamestnáva viac ako 110.000 ľudí takmer v 500 obchodoch po celej Británii a už niekoľko mesiacov je v centre ponukovej vojny.

Aukcia sa konala preto, lebo ani Clayton, Dubilier & Rice, ani Fortress (vo vlastníctve Softbank) neprišli s konečnou ponukou po predchádzajúcom vyjadrení záujmu.

V septembri vykázala spoločnosť Morrisons stratu za 1. polrok 54 miliónov GBP po zdanení, pričom ju pripísala, okrem iného, problémom v dodávateľskom reťazci a nedostatku vodičov nákladných automobilov.

Táto strata kontrastovala s čistým ziskom vo výške 70 miliónov GBP v minulom roku, keď bol maloobchodný sektor v počiatočných fázach pandémie nového koronavírusu posilnený panickými nákupmi.

(1 EUR = 0,85653 GBP)