Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Ekonomika

Americká spoločnosť Whirlpool výrazne zvýšila kvartálny zisk

Ilustračná snímka. Foto: TASR/Oliver Ondráš

Tržby firmy dosiahli 4,76 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 3,1 %. Dôvodom sú najmä vyššie náklady na suroviny, čo je dôsledok obchodného sporu Washingtonu s Pekingom.

Benton Harbor 23. apríla (TASR) - Americký výrobca domácich spotrebičov Whirlpool oznámil za 1. štvrťrok vysoký rast zisku. Prispelo k tomu znižovanie nákladov, ako aj zvýšenie cien produktov, ktorými si firma kompenzovala rast surovín a nákladov na dopravu.

Spoločnosť uviedla, že za 1. kvartál dosiahla čistý zisk 471 miliónov USD (418,67 milióna eur), čo na akciu predstavuje 7,31 USD. V rovnakom období minulého roka dosiahla firma zisk 94 miliónov USD (1,30 USD/akcia). Pod vysoký rast sa podpísali aj jednorazové príjmy z biznisu v Brazílii, ktoré dosiahli 127 miliónov USD.

Bez započítania mimoriadnych položiek predstavoval zisk 298 miliónov USD (3,11 USD/akcia). Spoločnosť tak prekonala očakávania analytikov, ktorí počítali s upraveným ziskom na akciu na úrovni 2,87 USD.

Tržby dosiahli 4,76 miliardy USD, čo medziročne predstavuje pokles o 3,1 %. Dôvodom sú najmä vyššie náklady na suroviny, čo je dôsledok obchodného sporu Washingtonu s Pekingom a najmä zavedenia vyšších dovozných ciel na oceľ a hliník zo strany USA. V tomto ukazovateli Whirlpool zaostal za odhadmi trhov, ktoré počítali s tržbami na úrovni 4,83 miliardy USD.

(1 EUR = 1,1250 USD)