Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Ekonomika

Americké firmy musia mať licencie na predaj technológií koncenru SMIC

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Čína a USA už roky zápasia o dominantné postavenie v oblasti technológiíh.

Washington 27. septembra (TASR) - Vláda vo Washingtone nariadila americkým spoločnostiam, aby najprv požiadali o povolenie pred predajom svojich technológií najväčšiemu čínskemu výrobcovi polovodičov SMIC. Ide o najnovší krok USA v boji o dominantné postavenie v oblasti technológií. Informoval o tom v sobotu (26.9.) denník Wall Street Journal.

Ministerstvo obchodu USA "oznámilo americkým výrobcom čipov, že musia najprv získať licencie pred vývozom určitej technológie čínskemu gigantovi SMIC," napísali noviny.

O nových pravidlách boli firmy v USA informované v piatok (25.9.) v liste od ministerstva. Bolo v ňom uvedené, že v prípade čínskeho koncernu Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC), alebo jeho dcérskych firiem hrozí, že súčiastky z USA môžu byť v Číne využité pre vojenské aktivity.

Podľa novín má administratíva amerického prezidenta Donalda Trumpa „čoraz väčšie obavy z toho, že Peking využíva súkromné spoločnosti pri presadzovaní svojich vojenských cieľov“.

Americké ministerstvo obchodu sa k tejto záležitosti nevyjadrilo, ale hovorca Úradu pre priemysel a bezpečnosť uviedol, že „neustále monitoruje a hodnotí všetky potenciálne hrozby pre národnú bezpečnosť a zahraničnopolitické záujmy USA a prijme príslušné opatrenia„.

Noviny uverejnili túto správu v čase, keď Biely dom naznačil, že neustúpi od plánu zakázať populárnu čínsku aplikáciu TikTok na zdieľanie videí v USA. Aj v tomto prípade to odôvodnil obavami o národnú bezpečnosť, presnejšie zbieraním údajov o amerických užívateľoch. O zákaze rozhodne v noci súd vo Washingtone.

Čína a USA už roky zápasia o dominantné postavenie v oblasti technológiíh. SMIC je kľúčom k ambícii Pekingu dosiahnuť sebestačnosť pri výrobe polovodičov. Analytici tvrdia, že závislosť Číny od zahraničných, vrátane amerických, čipov jej bráni pri dosahovaní tohto cieľa.

USA vlani zakázali domácim firmám obchodovať s čínskym telekomunikačným gigantom Huawei. Odôvodnili to tiež bezpečnostnými rizikami. V máji tohto roka ministerstvo obchodu USA ešte sprísnilo opatrenia proti Huawei, keď mu obmedzilo prístup k dodávkam amerických polovodičov, čím ohrozuje jeho „prežitie“.